HRANA & VINO
Recipe by: Renato Kraljev
Rižoto s dagnjama
Sastojci:
- 2 kg dagnji
- 1 kapula
- 0,1 kg pelata
- 0,01 kg češnjaka
- 0,005 kg peršina
- 2 dcl maslinova ulja
- 1 dcl bijelog vina
Na maslinovom ulju dinstajte nasjeckanu kapulu te dodajte češnjak i pelate. Dinstajte još desetak minuta te dodajte dagnje, bijelo vino i peršin. Kuhajte dok se dagnje ne otvore. U drugoj posudi prodinstajte rižu na maslinovom ulju i dodavajte tekućinu u kojoj ste prije dinstali dagnje, dok se riža ne skuha. Poslužite toplo i na kraju dodajte sjeckani peršin.
O Renatu Kraljevu
Renato Kraljev, iz mjesta Banj sa otoka Pašmana, rođen je 23. studenoga 1969. godine u Zadru. Najpoznatiji je zadarski kuhar te dobitnik mnogobrojnih nagrada od lokalnih instituacija, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.
Bio je sudionik prve postave Reprezentacije kuhara Hrvatske i sudjelovao je u mnogobrojnim TV emisijama. Organizirao je razne kulinarske manifestacije u Zadru i Zadarskoj županiji. Kao učitelj kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru, svoje bogato iskustvo prenosi na mlađe generacije.
Predsjednik je udruge kuhara Zadarske županije, te predsjednik Povjerenstva za majstorske ispite pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zadar.
Svoj rad i iskustvo posvećuje autohtonoj kuhinji i namirnicama, koje pomno bira i istražuje te ih vraća na stolove restorana i u domove. Sudjeluje u raznim humanitarnim manifestacijama, jer ga vodi životni moto: "Dobro se dobrim vraća!"
Autor je knjige pod nazivom: Autohtona kuharica Zadarske županije, u kojoj nudi recepte sa autohtonim namirnicama ovoga kraja te zaboravljena i u posljednje vrijeme vrlo tražena jela za naše trpeze.
Knjiga je svoju internacionalnu promociju doživjela u Rimu u Baglioni Hotel Regina hotelu, pod visokim pokroviteljstvom talijanskih i hrvatskih državnih institucija. Svoju promociju u Hrvatskoj ova atraktivna kuharica tek čeka...
Od samog početka osnivanja Udruge ljubitelja vina VINUM, u Zadru, Renato Kraljev je njen član, a iz te zajedničke suradnje proizlaze brojni projekti EnoGastro karaktera. Ova stranica je posvećena EnoGastro sceni koju pronalazimo u kuhinji Renata Kraljeva i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Donosimo vam najbolje i najsočnije recepte Chefa Renata i prateće vinske preporuke udruge Vinum.
U slast...