HRANA & VINO

Recipe by: Renato Kraljev

Rižoto s dagnjama

Sastojci:

  • 2 kg dagnji
  • 1 kapula
  • 0,1 kg pelata
  • 0,01 kg češnjaka
  • 0,005 kg peršina
  • 2 dcl maslinova ulja
  • 1 dcl bijelog vina

Image

Na maslinovom ulju dinstajte nasjeckanu kapulu te dodajte češnjak i pelate. Dinstajte još desetak minuta te dodajte dagnje, bijelo vino i peršin. Kuhajte dok se dagnje ne otvore. U drugoj posudi prodinstajte rižu na maslinovom ulju i dodavajte tekućinu u kojoj ste prije dinstali dagnje, dok se riža ne skuha. Poslužite toplo i na kraju dodajte sjeckani peršin.

O Renatu Kraljevu

Images

Renato Kraljev, iz mjesta Banj sa otoka Pašmana, rođen je 23. studenoga 1969. godine u Zadru. Najpoznatiji je zadarski kuhar te dobitnik mnogobrojnih nagrada od lokalnih instituacija, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

Bio je sudionik prve postave Reprezentacije kuhara Hrvatske i sudjelovao je u mnogobrojnim TV emisijama. Organizirao je razne kulinarske manifestacije u Zadru i Zadarskoj županiji. Kao učitelj kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru, svoje bogato iskustvo prenosi na mlađe generacije.

Predsjednik je udruge kuhara Zadarske županije, te predsjednik Povjerenstva za majstorske ispite pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zadar.

Svoj rad i iskustvo posvećuje autohtonoj kuhinji i namirnicama, koje pomno bira i istražuje te ih vraća na stolove restorana i u domove. Sudjeluje u raznim humanitarnim manifestacijama, jer ga vodi životni moto: "Dobro se dobrim vraća!"

Images

Autor je knjige pod nazivom: Autohtona kuharica Zadarske županije, u kojoj nudi recepte sa autohtonim namirnicama ovoga kraja te zaboravljena i u posljednje vrijeme vrlo tražena jela za naše trpeze.

Knjiga je svoju internacionalnu promociju doživjela u Rimu u Baglioni Hotel Regina hotelu, pod visokim pokroviteljstvom talijanskih i hrvatskih državnih institucija. Svoju promociju u Hrvatskoj ova atraktivna kuharica tek čeka...

Od samog početka osnivanja Udruge ljubitelja vina VINUM, u Zadru, Renato Kraljev je njen član, a iz te zajedničke suradnje proizlaze brojni projekti EnoGastro karaktera. Ova stranica je posvećena EnoGastro sceni koju pronalazimo u kuhinji Renata Kraljeva i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Donosimo vam najbolje i najsočnije recepte Chefa Renata i prateće vinske preporuke udruge Vinum.

U slast...