Burgenland… Regija vina i Gradiščanskih Hrvata

(ili kako isprobati vina Burgenlanda u jednom danu)

Images

Iako smo se u Austriju zaputili u petak, a vratili se u Hrvatsku u nedjelju, obveze nam nisu dozvoljavale da se posvetimo ljubavi prema vinu više od jednog dana, što znači da posjete vinarijama možemo zaboraviti. Tako je pala odluka o posjeti najvećoj i najboljoj vinoteci Burgenlanda „Selektion Vinothek Burgenland“ u Eisenstadtu, gdje ćemo odraditi vinsko kušavanje najboljih vina Burgenlanda. Ta odluka, pokazala se kao pun pogodak, s obzirom da smo se oduševili veličinom vinoteke, a ponajviše odlukom vinoteke da prezentiraju samo vina Burgenlanda.

Osim svega navedenog, za nas Hrvate, činjenica da smo prezentacije vina slušali na prekrasnom gradiščanskom hrvatskom jeziku i to na iznimno profesionalnom nivou, oduševljenje je bilo još veće. Usput zahvaljujemo sommelieru Konradu, koji nas je te večeri, nadasve strpljivo upućivao u tajne divnih vina Burgenlanda.

Images

Iako Austrija ima predznak vrhunskih bijelih vina, to vrijedi isključivo za Niederösterreich, Steiermark, Wien i Bergland, dok je Burgenland poznatiji upravo po crnim, ali i predikatnim vinima.

Burgenland se sastoji od 4 podregije, a to su: Neusiedlersee, Leithaberg, Mittelburgenland i Eisenberg.

Images

Glede Burgenlanda na koji se osvrćemo u ovom članku i kad je riječ o prije spomenutim predikatnim vinima, govorimo o regiji smještenoj isključivo uz jezero Neusiedlersee, koje daje prijeko potrebnu maglu za razvoj plemenite plijesni (Botrytis cinerea). Klasifikacija predikatnih vina, potpuno je drugačija od susjedne Mađarske, dapače najsličnija je njemačkoj klasifikaciji predikata, koju čak nadopunjuju sa 2 dodatne klase vina. Tako uz uobičajenu podjelu na: Kabinett, Spätlese (kasna berba), Auslese (izborna berba), Beerenauslese (izborna berba bobica), Trockenbeerenauslese (izborna berba prosušenih bobica) i Eiswein (ledeno vino), Austrija razlikuje još dvije kategorije: Ausbruch (koja bi se po klasifikaciji nalazila između izborne berbe bobica i izborne berbe prosušenih bobica) i Strohwein ili Schilfwein (gdje je riječ o polaganju grozdova na slamu, tijekom zime, kako bi se nakupila koncentracija šećera). Ujedno, potrebno je napomenuti kako kategorija Kabinett u Austriji ne postoji unutar predikatnih vina (Prädikatswein), već ga svrstavaju u kategoriju Qualitätswein. Sorta od koje se prave ovi fenomenalni predikati prvenstveno je Welschriesling ili za nas poznatije kao Graševina. Otići iz ove regije, ne kupivši neko predikatno vino, bila bi velika pogreška… Pogrešku nismo učinili.

Glede crnih vina zastupljene su sorte: Blaufränkisch (Plava Frankovka), St. Laurent i Zweigelt, koji je u biti križanac Plave Frankovke i St. Laurenta, a križanje je obavio dr. Fritz Zweigelt po kojem je i sorta dobila ima. Vožnjom kroz vinograde Burgenlanda, imali smo prilike vidjeti neke od prvih nasada Zweigelta, odmah po križanju sorte, koje je bilo davne 1922. godine. Iako je Zweigelt zanimljivo svakodnevno vino sa aromama bobičastog voća, mekih slabo prisutnih tanina i nije pogodno za odležavanje, neka vina su uspjela postići vrhunsku kvalitetu drastičnim smanjivanjem prinosa i vrhunskom kvalitetom grožđa. Plava Frankovka je pak za razliku od Zweigelta vrlo potentno vino za odležavanje i prava šteta ga je piti mlado. Osebujne arome drveta u kojem odležava, na najbolji mogući način slažu se sa finima aromama višnje u kojima Plava Frankovka prednjači. Potencijal odležavanja ove sorte čini nam se izvanredno dug, s obzirom da smo pili neka vina od 20-ak godina starosti koja zasigurno mogu odležavati još desetak godina, a možda i više. Uz spomenute sorte zastupljene su i sorte Pinot Noira, Cabernet Sauvignona i Merlota, a osim monosortnih vina, često su sastojni dio raznih kupaža ili asemblaža.

Images

Bijela suha vina također su zastupljena i postižu vrhunsku kvalitetu, a najzastupljenije sorte su: Grüner Veltliner (Zeleni Veltlinac), Pinot Blanc (Bijeli Pinot), Welschriesling (Graševina) i Chardonnay. Iako smo svi ljubitelji Zelenog Veltlinca, nismo se toliko bazirali na njegovu kušanju, s obzirom da planiramo putovanje u Niederösterreich gdje ova sorta daje svoje najbolje rezultate. No i ovdje je kvaliteta koju ova sorta daje vrlo, vrlo visoka.

Vinarija Burgenlanda ima strahovito puno i iznimno je teško odabrati najbolje, međutim kao neke od najboljih nameću nam se ove vinarije: Prieler, Kollwentz, Heinrich, Leo Hillinger, Gesellmann, Zieger, Pittnauer, Umathum, Pöckl i mnoge druge koje mi nažalost nismo stigli kušati. No i ovaj reprezentativni niz vinarija koji nas je oduševio, vjerujem da je dovoljna preporuka za posjetu ove divne vinske regije!

Images

I za kraj, prije odlaska iz Burgenlanda, odlučili smo se javiti najpoznatijem hrvatskom proizvođaču vina u Burgenlandu i ujedno osobi koja je iznimno mnogo učinila za Hrvate u Gradišću povezivanjem ovih ljudi sa svojom matičnom državom Hrvatskom. Govorimo o Mati Klikovitsu, koji posjeduje vinariju Mate i jedan je od čelnih ljudi pri njegovanju Hrvatske tradicije u Burgenlandu (Gradišću). Mnogi znaju kako je to jedna fenomenalna priča o Hrvatima koji udaljeni stotine kilometara od svoje matične zemlje i dalje njeguju hrvatsku tradiciju, svirajući autohtoni hrvatski instrument tamburicu i pjevajući hrvatske pjesme, ali posebnu težinu ima to što oni i dalje, nakon 500 godina života u drugoj zemlji i dalje njeguju svoj govor koji je skoro pa nepromijenjen nakon 500 godina života, a očuvao se u svim obiteljima Hrvata. Posebno je teško bilo održati tu tradiciju kroz povijest u vrijeme mađarizacije ili u vrijeme zabrane govora hrvatskog jezika.

Images

Posjetivši vinariju Mate, saznali smo mnogo o našim Hrvatima u Burgenlandu, o tradiciji i načinima života, te o najstarijoj vinogradarskoj općini Austrije Cogrštof (Zagersdorf). Naime ime ove iznimno stare vinogradarske općine može se slobodno koristiti i u mnogo širim europskim okvirima, pošto su ovdje arheolozi, istražujući grobne humke stare 2700 godina iz vremena Halstattske kulture, pronašli tri koštice grožđa unutar posuda za vino. Ovaj iznimno značajni nalaz potvrđuje starost bavljenja vinopreradom, mnogo vremena prije dolaska Rimljana na ova područja. Naravno da smo sa Matom posjetili ove fascinatne grobne humke.

Images

Nakon posjete Matinim vinogradima, kušali smo njegova odlična vina. Osim Zweigelta, Plave Frankovke, Cabernet Sauvignona, Zelenog Veltlinca i Bijelog Sauvignona, Mate proizvodi i Istarsku Malvaziju, koja baš na ovim područjima dobiva lijepu dozu mineralnosti i kiseline, što je čini iznimno pitkim pićem. Zanimljivost je i njegovo bijelo vino od crne sorte Plava Frankovka, sa kojom se Mate poigrao i učinio nešto u austrijskim okvirima potpuno nezamislivo. U medijima je čak prozivana kao „zabranjeno vino“, iako u potpunosti legalna unutar austrijske kategorizacije Qualitätswein. Ovo „zabranjeno vino“ fenomenalno prija, ima fine tečne kiseline, ležernu mineralnost i divne arome crvenog voća koje nismo nikako očekivali u bijelom vinu. No najznaimljivija je Matina Plava Frankovka koja ovdje više nego u svim drugim vinarijama koje smo kušali ima obilježja sortnosti. Naime odležavanje u slavonskom hrastu koji Mate obavezno koristi ne utječe toliko na okuse, a eventulano stavljanje u francuski hrast samo malo oplemenjuje sortu finim notama vanilije. Kušali smo vina čak iz 2007. godine, kao što je naprimjer Cuvee Maria, kupaža Plave Frankovke i Cabernet Sauvignona, koje je sada na svom vrhuncu.

Toplo vam sugeriramo posjet Burgenlandu, kako zbog naših narodnjaka koji jedva čekaju posjetitelje iz svoje matične zemlje, tako i zbog fenomenalnih vina, koja oduševljavaju i najprobirljivija nepca.

Piše: Manuela Plohl
Foto: Udruga ljubitelja vina - VINUM