Filip Erceg

PREDSJEDNIK UDRUGE

Zadranin iz Arbanasa, Magistar kulturne baštine i turizma te kemijski analitičar. Voditelj panela za ocjenjivanje maslinovih ulja, Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Levitira između svijeta maslinarstva i vinarstva jer gaji ljubav prema oboje. Ujedno predsjednik Udruge, omiljeni član i osoba od povjerenja. Svojevrsni „Kum“ udruge, poznat po ponudama koje nitko ne može odbiti. Nositelj je WSET Level 2 titule i predani istraživač kvalitete hrvatskih vina.

Iza sebe ima nekoliko berbi u vinogradima središnje Istre i sjeverne Dalmacije. Iznimno vjeruje u potencijal hrvatskih vina na stranim tržištima. Omiljene vinarske regije su mu Dalmacija i Istra, a od internacionalnih vina ponajviše uživa u vinima Italije.

Image

Image

Mario Vuksan

PODPREDSJEDNIK UDRUGE

Počinje raditi u medijima 1977.g. U mladosti surađuje s mnogim redakcijama, a od 1987. vezan je za Slobodnu Dalmaciju i Jutarnji list gdje je 20 godina vodio zadarska dopisništva tih novina. I danas aktivno radi u zadarskom Dopisništvu Slobodne Dalmacije. U karijeri se bavio različitim temama, ali ponajviše turizmom, ugostiteljstvom, gastronomijom, maslinarstvom i vinarstvom. Unazad više od 20 godina profesionalno prati preporod poljoprivrede, osobito maslinarstva i vinarstva na zadarskom području o čemu svjedoče mnogobrojne reportaže s terena te vinskih svečanosti. Sudionik je niza ocjenjivačkih panela na vinskim manifestacijama, a zaljubljenik je u vina kraja u kojem živi i koja najviše poštuje.

Vino prvi i zadnji put prestaje piti sa šest godina. Rodivši se u obiteljskoj gostionici, suhi kolač s crnim vinom bio je uobičajeni obrok pred spavanje, dok mu ga jednom nije bilo baš previše.


Manuela Plohl

TAJNICA UDRUGE

Rođena u Varaždinu, no većinu života provela u Zadru. Magistra arheologije i profesor grčkog jezika i književnosti. Strast prema vinskoj kulturi otkriva prije petnaestak godina, od kada konstantno uči i razvija znanje u vinskom svijetu. Nositelj je WSET Level 3 titule pri Wine Academy Croatia i student za diplomu pri Weinakademie Österreich u Austriji. Radi kao predavač pri Wina Academy Croatia. Idejni je osnivač i pokretač udruge ljubitelja vina te tajnica udruge. Putuje svjetskim vinskim putevima i istražuje vina. Formira vinsku biblioteku i kupuje vina za vlastitu arhivu.

Posebni entuzijazam pokazuje pri promociji hrvatskih vina na internacionalnim tržištima, a gaji nesputane emocije prema vinima Pelješca i Srijema. Od stranih vina ponajviše je oduševljavaju vina starog svijeta i to bijela vina sa hladnih klima, te općenito vina Italije, Francuske i Njemačke.

Image

Image

Robert Plohl

Član nadzornog odbora

Rođeni Zadranin, ing. elektrotehnike i privatni poduzetnik, te pasionirani vinoljubac. Jedan od idejnih osnivača, takozvani „čovjek iz sjene“. Putuje svijetom u potrazi za vinskim gralom, no u konačnici se uvijek vraća hrvatskim vinima. U ljubavi prema hrvatskim vinima gravitira između vinskih svjetova Dalmacije, Istre i Slavonije, a u internacionalnom svijetu posebnu naklonost pokazuje uz vina Italije. Nositelj je WSET Level 2 diplome.

Živi za putovanja vinskim putevima Europe i svijeta, a isto tako najveću sreću mu pružaju otkrića manje poznatih, a opet zanimljivih vinskih sorti.


Matko Bačinić

Član nadzornog odbora

Zadranin, kemijski tehničar i član zadarskog ocjenjivačkog panela za maslinova ulja, Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u proizvodnji i distribuciji vina. Vinoljubac koji gaji podjednaku ljubav prema vinu, ulju i kulinarskim delicijama, a najsretniji je kada ih sve sljubljuje zajedno. Posebno strog kad je riječ o kvaliteti vina. U svijetu vina je čitav život.

Ponajviše uživa u vinima Dalmacije i Slavonije, a od stranih vina podjednako poštuje vina Starog i Novog svijeta. Omiljena vinska sorta živi mu na relaciji: Syrah Dalmacije – Shiraz Australije. Posebice poštuje autohtone sorte ovoga kraja, a uviđao je potencijal u autohtonim sortama poput Debita, kada to još nitko nije mogao niti naslutiti.

Image

Image

Neven Pedišić

Član nadzornog odbora

Zadranin kojeg je teško predstaviti s obzirom na broj aktivnosti. Ekonomist i privatni poduzetnik, ali i sportaš te obiteljski čovjek. Računovođa i „consigliere“ udruge. Donedavno vinski amater, no ubrzanim učenjem nadoknađuje propušteno lakim korakom. Ne osjeća pritisak vina koja još nije probao jer planira gajiti dugotrajnu vinsku karijeru. Nositelj je WSET level 1 titule.

U svijet vina uvukle su ga mirisne motovunske malvazije kojima je vjeran i dan danas. Kao pasionirani plivač na duge pruge spaja svoja putovanja na plivačke maratone sa posjetima vinskim podrumima, no nikada jedna aktivnost ne pati zbog druge.


Udruga Vinum

Onaj tko ima dobro vino, ima i dobre prijatelje...