Razgovori sa najboljim sommelierom Austrije - Suwi Zlatić u Zadru!

ODRŽANE RADIONICE U ORGANZACIJI ZADAR WINE FESTIVALA

Images

Od 03. do 04. rujna, u organizaciji Zadar Wine Festivala, održale su se u hotelu Jadera u Petrčanima, prestižne radionice posvećene najdragocjenijim mjehurićoma svijeta iz svima vrlo dobro znane pokrajine Champagne. Voditelj radionica bio je upravo Suwad Zlatić, svima dobro znan kao Suwi, ambasador Champagne vina i jedan od najboljih sommeliera Europe. Prvog dana održana je radionica "Champagne Connoisseur", a dan je završen svečanom večerom s mjehurićima, dok je sljedećeg dana održana radionica "Taste like a proffessional". U pauzi između sljedova večere, porazgovarali smo sa Suwijem da saznamo što to pokreće jednog od najboljih sommeliera današnjice i kako je sve krenulo.

Suwi je nositelj brojnih titula, no od posljednjih bitno je izdvojiti titule prvaka Austrije u Sommelierstvu ukupno 7 godina, Sake Sommelier Professional Educator SSA, Europski prvak za Champagne 2015. i 2016.-te godine te Rolling pin sommelier of the Year 2018.-te godine i osvajač prvenstva sommeliera u Švedskoj i Portugalu. No posebno ga vesele titule njegovih učenika i posebice svog učenika Marca Almerta iz Njemačke koji je sommelierski prvak svijeta za 2019.-tu godinu.

Nakon što smo sa Suwijem izmijenili riječi dobrodošlice, a on izrazio svoje oduševljenje boravkom u Zadru, te entuzijazmom ovdašnjih ljudi prema vinskoj sceni započeli smo naš ugodni razgovor.

Suwi ispričajte nam, kako je izgledao vaš životni put od Bosne preko Hrvatske do Austrije i kako ste se osjećali tijekom svega toga?

Suwi: U Austriju sam otišao odlukom svojih roditelja kao izbjeglica tijekom tog nesretnog rata, a neko vrijeme smo živjeli u Rijeci kod Zameta, gdje sam se jako lijepo uklopio, čak sam i igrao nogomet neko vrijeme i bilo mi je jako lijepo, no odlukom mog oca odlazimo u Austriju gdje sam bio jako nesretan ispočetka, prve dvije godine. No s godinama se pokazalo kako je Austrija zemlja u kojoj se uz trud može puno toga postići. Tako sam i ja, u Austriju došao 03.11.1993. godine i nisam znao niti riječ njemačkog jezika, a petnaestak godina kasnije postao sam prvak Austrije u sommelierstvu. Veze sa Hrvatskom održavao sam uvijek kroz dolaske na odmor u Hrvatsku i moja ljubav prema Hrvatskoj nije nikada puknula i jako mi je drago da u Hrvatskoj nogu ostaviti neki utjecaj, pošto je Hrvatska oduvijek moja ljubav: od mora, nogometa, vina. Sada me u Austriji čak i identificiraju sa Hrvatskom i često traže savjete od mene o njenim vinima ili pišu o mojim sugestijama za hrvatska vina. Evo ja kao Bosanac "furam" hrvatska vina, baš kao što Hrvati ponekad "furaju" bosansku glazbu, mogu slobodno reći kako bih ja volio postati "Halid Bešlić među sommelierima" u Hrvatskoj.

S obzirom da si postao Ambasador "Champagne" molim te objasni nam, što te je to odvelo u smjeru Champagne i da li je to ujedno tvoj prvi odabir u svijetu vina?

Suwi: Jedna od osobina koju volim je upornost i istrajnost. Uvijek sam se čudio toj vinskoj regiji koja je ustrajala stotinama godina radeći pjenušava vina vrhnske kvalitete, a i kada sam učio za sommeliera o Champagni mi nije bilo teško učiti već sam informacije o Champagni čitao sa zanimanjem, te sam se prijavio na natječaj "Ambassadeur du Champagne d'Autriche" i pobijedio tamo. Bile su to ujedno i pripreme za svjetsko prvenstvo u Argentini, te sam želio to maksimalno iskoristiti. Kako sam pobijedio i u Austriji, te sam išao i na Europsko prvenstvo Sommeliara i tamo sam sudjelovao u borbi za titulu za koju se borilo 9 zemalja, te je za mene zavladala ogromna sreća na kraju kada su objavili da treće mjesto osvaja Italija, drugo mjesto Velika Britaija, a prvo mjesto po prvi puta u povijesti Austrija, što je bio ogroman uspjeh za Austriju i za mene kao osobu i iskreno moja najdraža titula. No vratimo se na Champagnu, ne znam koje vino na svijetu ima takav prestiž, takvu povijest, te biti ambasador toga je velika sreća, a i može se titulu koristiti kao alat. Uglavnom to je "jedna fina stvar"...

Images

S obzirom da si ovdje u Zadru povodom aktualnih radionica, molim te objasni zašto si odabrao baš Zadar za ove radionice?

Suwi: Bitno je sresti posebne ljude... Gdin. Ivan Stiblik koji je ujedno organizator Zadar Wine Festivala je inicirao to događanje. Kad dolazim u Hrvatsku nekako sam fokusiran na Istru, jer mi je Istra bliže, no on me nagovarao da napravimo barem jednu radionicu u Zadru. Kako sam pristao, odaziv me pozitivno iznenadio jer smo planirali petnaestak ljudi, a na kraju se prijavilo 25-ero ljudi. Kako je radionica "Champagne Connoisseur" bila bazna radionica koja će prerasti u "Champagne Professionelle" za koju ćemo posjetiti regiju Champagne na par dana i educirati se te posjećivati različite proizvođače. Kad smo dogovorili ovu radionicu pala je odluka za još jednu, a i za večeru na kraju prvog dana, a s obzirom da mi se ovdje toliko sviđa, odlučio sam produžiti ostanak za još jednu noć.

A sada malo nešto o vinskoj intimi; naime koje vino još uvijek u tebi budi najbolje osjećaje i emocije, te koja te sorta ili vinska regija čini sretnim?

Suwi: Ma to je već javno i poznato da u mirnim vinima gajim ljubav prema njemačkim rieslinzima, tako da se "istopim" kad imam neki dobar riesling, te ih skupljam, a volim ih i podijeliti sa kolegama. Kod pjenušaca to bio bio šampanjac, ali tu je i ljubav prema sake-u zbog japanske kuhinje. Dakle to su 3 motora koja me pokreću. Pošto najviše u životu izbjegavam reći koje je moje najdraže vino, jer to je kao da pitate mamu sa troje djece koje joj je dijete najdraže, ali kada bih se opredijelio prema sortama to bi definitivno bio riesling, no ne odupirem se ni dobrim vinima iz Burgundije.

Kratko blitz pitanje s obzirom da si obožavatelj njemačkih rizlinga: Mosel, Rheinhessen ili Rheingau?

Suwi: Odlično pitanje. Ovisi o danu, kako sam raspoložen. Mosel uvijek ide pogotovo Kabinett stil sa niskim alkoholima i ostatkom šećera, ali kada se radi o ozbiljnim suhim rieslinzima onda sam definitivno u Rheinhessenu, kod Klaus Peter Keller-a. Dakle o čemu sanjam dok sam budan? O dobrom suhom rieslingu od Peter Keller-a ili o Egon Müller-u is Mosela. Uvijek sam se šalio ako završim na intenzivnoj da mi umjesto infuzije priključe jedan Egon Müller Kabinett. Iako se sada malo šalim, za ove rieslinge smtram da su neponovljiva vina.

Images

Znači ne zazirete od slatkih vina?

Suwi: Ne nikako. Život je preozbiljan da bi ga gledali samo u suhom smislu, a i ostatak šećera u vinu nam ponudi niski alkohol, pa se onda možemo i igrati sa hranom koja je začinjena ili ljuća. Tako da priznajem, ja sam "softy" sommelier koji pije takva vina, ali vjerujte nijedan od mojih kolega isto tako nije nikada odbio vino sa ostatkom šećera.

Što vi kao sommelier sa svjetskom reputacijom najviše vidite kao problem u vinarstvu Hrvatske i gdje je po vama budućnost Hrvatske u vinskom svijetu?

Suwi: Provokativno, ali i dobro pitanje, zato što kada nešto volite, onda to morate biti spremni i kritizirati, da bi ta ljubav još više rasla. Pošto ja volim gledati više pozitivno i gledam na Hrvatsku kao na "underdoga" u svijetu vina i smatram da Hrvatska radi fantastična vina po Dalmaciji i Istri, a Slavonija je u zadnje 2-3 godine "rising star", te imamo široki mozaik bijelih, crnih, rose, slatkih, pa čak i pjenušaca, koji mi se stvarno sviđaju. Ono što bih kritizirao jest, da se malo više pažnje obrati na to što radi svijet i u kojem cjenovnom odnosu, te kako bi se trebala povećati suradnje između sommeliera i vinara. Zatim bih volio vidjeti malo više "velikih boca", te više vina na čašu, pošto ljudi uvijek vole piti vina na čaše,a volio bih malo niže alkohole, više svježine i više terroira u vinima. No pozitivnih viđenja imam mnogo više nego kritika te smatram kako Hrvatska ide u pozitivnom smjeru, i kako je dobro da ne kopiramo druge zemlje nego se okrećemo autohtonim sortama, te na taj način pokazujemo moć Jadrana u čaši.

Images

I za kraj, gdje vi kao sommelier koji je već postigao na svom polju strahovito puno, vidite svoju budućnost za dvadesetak godina?

Suwi: Iskreno, sam sebi sam priznao da ne želim nikada u penziju, pošto je penzija najopasnije zanimanje na svijetu koje još nitko nije preživio! Želim još puno, puno godina educirati i motivirati ljude, te im davati impulse za napredak i da uživaju u onom što rade. Istovremeno želim od moja tvrtka Suwine preraste u jednu instituciju koja bi ostala kao neko nasljeđe za dobre radionice, informacije, poznanstva... A iskreno, ne maštam o nikakvom Lamboghiniju ili nečem sličnom, maštam o jednom malom vinogradu i da pravim vino od kojega ne moram živjeti, već vino o čijim sam idealima desetljećima maštao, a to će se vjerujem ostvariti i najvjerojatnije će biti u Hrvatskoj!

Hvala Suwi, dođite nam ponovo, u Hrvatsku, u Zadar i mnogo sreće u ostarivanju novih poslovnih planova i vinskih ciljeva!

Suwi: Hvala. Rado ću opet doći. Jako je lijep osjećaj biti ovdje, a 2020.-te ćemo napraviti pravi program pun iznenađenja i diljem hrvatske obale. Tako da smo se tek malo zagrijali za onu pravu igru.

Može kratka najava onoga što slijedi?

Pa plan je raditi radionice o svim vrstama pića, a i gostovanja Master Sommeliera i Master of Wine-a iz čitavog svijeta kako bih ima pokazao ljepote Hrvatske, te kako bi oni dali našim curama i dečkima nove impulse, a time i ugostiteljstvu Hrvatske.

Hvala Suwi i vidimo se onda ubrzo!

Suwi: Hvala vama!

Piše: Manuela Plohl (17.06.2019.)
Foto: VINUM

Images