Mađarska, zemlja slatkih vina? To i mnogo više…

KORISNI NAPUCI VINSKOM PUTNIKU U MAĐARSKU

Images

Mađarska je zemlja sa dugogodišnjom vinskom tradicijom. Iako su Rimljani ti koji upoznavaju ove krajeve sa proizvodnjom vina, Mađari dolaskom na ova područja u 9.stoljeću ne preuzimaju svoja vinska znanja na ovom tlu, već ih donose sa sobom, sa istoka. Ujedno, njihov jezik kao jedini koji u regiji nije indoeuropski, već ugro-finski, ne koristi nikakvu sličnu izvedenicu za riječ vino (wein, vino, wine) već izraz bor.

Mađarska ima 22 vinske regije: Sopron, Nagy- Somló, Zala, Balatonfelvidék, Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balatonboglár, Pannonhalma, Mór, Etyek-Buda, Neszmély, Tolna, Szekszárd, Pécs, Villány, Hajós-Baja, Kunság, Csongrád, Mátra, Eger, Bükk i Tokaj. Oni pravi vinski ljubitelji pokušat će kušati vinske predstavnike svih mađarskih regija no prosječnog posjetitelja ponajviše će zanimati Eger, Villány i Tokaj.

Images Images

Eger se nalazi na samom sjeveru Mađarske. U regiji se proizvode bijela i crna vina. Ističu se: Egri Leányka (u prijevodu Djevojka), Egerszóláti Olaszrizling (Graševina), Debrői Hárslevelű (Lipovina), a u novije vrijeme tu su Chardonnay i Crni Pinot, no Eger je poznat zahvaljujući svom najpoznatijem predstavniku Egri Bikavér (Bikova krv iz Egera).
Bikova krv je crni blend više sorata, a bazira se na Plavoj frankovki (Kékfrankos). Brojne su legende koje na različite načine objašnjavju dobivanje naziva vina, no meni je najdraža baš sljedeća. Naime po njoj Egri Bikaver ime dobiva daleke 1552. godine, za vrijeme turske opsade dvorca Eger koju je predvodio sam Sulejman I. Veličanstveni. Tada su prema legendi prepričanu od strane turskih vojnika, branitelji u vino miješali određenu količinu bikove krvi i na taj način dobivali nadljudsku snagu. Na ovaj način su Turci sami sebi objašnjavali neopisivu snagu otpora koju su branitelji pružali i kojom su ih nadvladali. Ima li u toj priči istine, nije bitno, jer ovo vino zasigurno podiže snagu u tijelu i bez dodataka krvi.
Sukladno današnjim zakonskim odredbama Bikova krv iz Egera mora sadržavati minimalno 3 sorte od maksimalnih 13. Bikova krv, vino je duboke rubin boje, iznimne gustoće i punog tijela, toplih začinskih nota, izrazitih voćnih aroma, fine strukture i svilenkastih tanina. Ovo vino iako naširoko poznato, u visokim vinskim krugovima prati zao glas zbog velike varijabilnosti u kvaliteti. Iz toga razloga danas su sa ciljem podizanja kvalitete određeni parametri kojih se proizvođač mora pridržavati, što je znatno diglo kvalitetu ovog vina. Danas se proizvodi u tri osnove kategorije: Classic, Superior i Grand superior. Klasa vina Superior mora sukladno odredbama sadržavati minimalno 5 sorata od 13, te mora odležavati minimalno 12 mjeseci u drvenim bačvama i 6 mjeseci u boci, a Grand Superior vina podložna su još dužim normama odležavanja te čine najvišu klasu ovog vina. Nemojte da vas zbuni Bikova krv iz neke druge regije, prvenstveno iz Szekszárda, no imajte na umu da su baš ona iz Egera najviše kvalitete i prepoznatljivosti.

Images

Blizu Szekszárda je i Villány, poznat kao „mađarski Bordeaux“ pošto ovdje uspijevaju najpoznatije francuske sorte kao Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot, no respektiranje tradicije prisutno je i u ovoj regiji te su zastupljeni Kadarka, Zweigelt, Portugizac i specifično Schiller vino. Regija se nalazi na samom jugu Mađarske. U ovoj regiji također se, u novije vrijeme, iznimno puno ulaže u tehnologiju proizvodnje vina, a blaga klima i izvrstan terroir čine ostalo.

I finalno, došli smo do najpoznatije vinorodne regije Mađarske: Tokaj, svjetski proslavljene, po svojim slatkim vinima. Regija Tokaj uvrštena je 2002. godine na listu zaštićenih historijskih vinogradarskih područja UNESCO-a. Nalazi se na samom sjeveroistoku Mađarske, uz granicu sa Slovačkom, a čak jednim manjim dijelom prelazi u Slovačku. U regiji se proizvode podjednako suha, kao i slatka vina. Zastupljene sorte su Furmint (Šipon), Hárslevelű (Lipovina), Muscat Blanc à Petits Grains (Muškat momjanski), Kövérszőlő, Zéta i Sárga Muskotály (Žuti muškat).
Ono što ovu regiju čini specifičnom jest njen fenomenalan položaj pogodan za razvijanje botrytisa na grožđu (plemenite plijesni). Upravo botrytis daje specifične arome ovim vinima, koje je nemoguće postići na neki drugi način.
Osim uobičajenih suhih vina bez bortytičnih bobica, ovdje se proizvode i vina klase Szamorodni koja mogu biti u rasponu od suhih do slatkih. Ta vina posjeduju nešto botrytičnih bobica, ali nisu u potpunosti izrađena od njih, no prisutan je onaj tipičan aromatični okus i miris.

Images Images

Famozno slatko vino nosi ime Tokaj Aszú,a za njegovu izradu koriste se prvenstveno sorte osjetljive na botrytis (plemenitu plijesan) kao što su Furmint i Hárslevelű, a često je tu i Sárga Muskotály zbog aromatskih nota. Aszú se izrađuje samo od botrytičnih bobica. Nekada se dijelio prema broju Puttonyosa, pri čemu je oznaka 3 Puttonyos značila najnižu razinu šećera (60 g/L), a 6 Puttonyos najvišu, izuzev posebne najviše kategorije Aszú Eszencia sa minimalno 180 g/L. No sukladno novom zakonu od 2013. godine, sada je najniža kategorija za Tokaj Aszú 5 Puttonyosa sa minimalno 120 g/L šećera, dok su niže kategorije sada svrstane pod oznaku „Kasna berba“. S obzirom da su ovo iznimno dugotrajna vina, još godinama ćemo na tržištu viđati oznake od 3 do 6 Puttonosa, tako da je u ovom trenutku na mađarskom tržištu vina poprilična zbrka sa novim i starim oznakama kategorizacije vina. Osim razine šećera, vina se sukladno kategoriji razlikuju i u odležavanju u drvu. Naime ova vina, ukoliko su najviše kvalitete, pogodna su za odležavanje kao rijetko koje vino na svijetu, a pritom govorimo o odležavanju i do 200 godina.

Ujedno, važno je napomenuti kako je Tokaj imao razrađenu klasifikaciju apelacija 120 godina prije Bordeaouxa, a sve ovo dosada nabrojano čini ovu vinsku regiju jednom od najznačajnijih vinskih regija svijeta. Ne odlazite iz Mađarske bez barem jednog Tokajca! Govoreći o kupnji pobacat ćemo vam neka imena vinara ili vinarija sa kojima ne možete pogriješiti jer se uz njihovo ime veže ili sinonim tradicije ili sinonim kvalitete: Oremus, Szepsy István, Sauska, Demeter Zoltán, Kikelet Pince, Tokaj Nobilis, Montium, Bardon, Tállya Wines, TR Művek, Kaláka Pince, Gizella Pince, Balassa István, Homonna Szőlőbirtok i mnogi drugi.

Images

Kupnja vina u Mađarskoj dostupna je na svakom koraku što govori o visokoj vinskoj tradiciji ove zemlje. Naravno da nećete kupiti vino na benzinskoj crpci, osim ako ste baš u krajnjoj nuždi zaboravili nekom kupiti poklon. Isto tako nemojte kupovati vina u suvenir shopovima kojih ima na svakom koraku, posebice u Budimpešti, cijene vina su ondje i trostruko skuplje. Vina pak u supermarketima, najjeftinija su za kupnju, međutim ukoliko ste u potrazi za visokokvalitetnim vinima, u supermarketu ih nećete naći, izuzev nekih većih industrijskih proizvođača. Wine shop-ova u Mađarskoj ima mnogo, no posebno valja izdvojiti Bortársaság (u prijevodu Vinska Udruga), čiji lanac se sastoji od izvrsnih vinskih dućana po cijeloj zemlji sa vrlo dobrim cijenama. Valja napomenuti kako su cijene visokokvalitetnih vina u Mađarskoj ipak 10 do 20% više nego isti rang kvalitete u Hrvatskoj, no kada je riječ o regiji Tokaj, ona ima svoju svjetsku težinu i u usporedbi sa svjetskim vinskim centrima, ovo su iznimno prihvatljive cijene. Za visokokvaliteni Tokaj Aszú (5 Puttonyos) izdvojiti ćete minimalno 20 eura (vrlo rijetko ćete ga naći po tako povoljnoj cijeni...mi smo imali sreće), Tokaj Aszú (6 Puttonyos) minimalno 40 eura, dok ćete za Tokaj Eszenciu izdvojiti minimalno 100 eura. Za one koji žele osjetiti note Botrytisa, no ne uz ovako visoku cijenu, topla preporuka je Szamorodni koji se može kupiti već od 10 eura, no pokušajte izdvojiti ipak nešto više, s obzirom da viša cijena diktira i višu kvalitetu.

Images

Osvrnut ćemo se i na jednu zanimljivost Budimpešte, na njen izniman broj wine barova, kojih ima doslovce na svakom koraku. Ukoliko ne stignete ići u posjete vinarijama, wine barovi su izvrstan način da u tastingu prođete više regija i to na jednom mjestu. No ovako velik broj wine barova je relativno nova pojava koja se promijenila u posljednjih nekoliko godina, što govori o praćenju svjetskih vinskih trendova. U većini takvih barova radi stručno osoblje koje će vam rado objasniti osnovne smjernice pri mađarskim vinima. Neki od njih su: Drop Shop Wine Bar, Double Bubble, DiVino Wine Bar, Doblo Wine Bar, Kadarka, Andante,Vinowonka, Zona, Galeria 12, Szalonospic, MÁK Bistro, Innio, L'enoteca , St. Andrea i mnogi drugi.
St. Andrea postoji u vidu wine&sky bara sa prekrasnim panoramskim pogledom na Peštu i gourmet&wine bara koji nosi Michelinovu preporuku te je vrhunsko mjesto za spoj hrane i vina. Jednu od te dvije lokacije svakako valja posjetiti. Oni predstavljaju vlastita vrhunska vina St. Andrea iz regije Eger. Svako njihovo vino je poseban doživljaj i izdvojili bismo ih kao jednu od najzanimljivijih vinarija Mađarske.
Mi smo posjetili i jedan od prvih wine barova Budimpešte Drop Shop, koji u ugodnoj intimnoj atmosferi nudi poveći broj mađarskih vina za kušavanje, a njegovo stručno osoblje uvijek se iznimno trudi, posebice kada je riječ o ljudima koji se tek upoznaju sa mađarskim vinima.
No ukoliko tražite najveći broj vina za izbor tada bi vaš odabir trebao biti DiVino, Doblo, MÁK Bistro, Innio ili L'enoteca.
Zona je pak vrhunski restoran koji također ima preporuku iz Michelina, no ono što ga čini posebno zanimljivim jest ponuda vina koja je iznimno velika.

Images

Uglavnom Mađarska je zemlja ne samo slatkih vina, iako u njima prednjači, ona je posebice u zadnje vrijeme mnogo više od toga. Bijela vina, crvena vina, svježa i odležana, suha, polusuha, poluslatka, slatka, maceracije, egzotične sorte panonskog morskog bazena, ulaganja u vinograde i infrastrukturu, interes za svjetske trendove, strast i ljubav prema vinima, sve to i mnogo više pronalazimo u ovoj Zemlji. Iako još uvijek postoje područja kod kojih bi se u vinskom smislu mogli više potruditi, a oni se ponajviše tiču rose vina koja nikako barem za sada ne prate kvalitetu bijelih i crvenih. Čak se na polju pjenušavih vina, pokrenula priča, posebice u regiji Tokaj, no i to je polje na kojem se mora još poprilično raditi. No sve u svemu Mađarska je jedna divna vinska destinacija koju bi svaki pravi poznavatelj vina morao posjetiti.

Piše: Manuela Plohl
Foto: Udruga ljubitelja vina - VINUM