Kraljevi Pinot Noira i jantarnih vina - Korak i Jagunić

Posjet srcu pjenušave Hrvatske - crtice i utisci nakon živopisnog posjeta Plešivici

Images

Na samom vrhu plešivičkog vinogorja, poput kraljeva na tronu, smjestile su se dvije iznimne plešivičke vinarije: Korak i Jagunić.

Vinarija Korak posjeduje dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Obitelj Korak imala je sreću dobivši u nasljeđe vinograde na najboljim položajima plešivičko-okićkog vinogorja, pa su bračni par Korak - Velimir i Mirjana krenuli u sadnju novih nasada. Danas su vođenje vinarije preuzele mlade snage - sin Josip Korak koji je enolog, kći Vera Korak koja je zadužena za marketing te drugi sin, chef Bernard koji vodi fine dining restoran u sklopu vinarije.

Images

Predivni ambijent vinarije i restorana upotpunili su doživljaj kušanja Korakovih vina. Od sorti koje uzgajaju tu su Rajnski Rizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sivi Pinot i Pinot Noir. Josip kaže da su imali sreću i naslijedili ponajbolje mikrolokacije na plešivičkim brijezima. Tasting smo počeli s pjenušcima: Brut Nature Blanc de Blancs, 2016., Brut Nature Rose, 2015., Brut Nature Blanc de Blancs, 2014. genijalna svježina i predivno perlanje nadopunili su bogat aromatski spektar. Korakovi pjenušci slove kao jedni od ponajboljih iz Plešivičkog vinogorja. Nastavili smo s bijelim mirnim vinima, Rajnski Rizling i Sauvignon Blanc. Iznenadio nas je Chardonnay sur lie od kojeg smo kušali 2 berbe - 2017. i 2018. Međutim, ono što nas je najviše oduševilo bila su crvena vina Pinot Noir s Križevca i Cimbuščaka iz 2018., te Pinot Noir iz Cimbuščaka Stari trsi iz 2017. Stari trsi simboliziraju stare loze koje u slučaju ovog položaja znači da su zasađene prije više od 30 godina. Nevjerojatan aromatski spektar tipičan za Pinot Noir, i predivne vibrantne kiseline uz nježno granuliran taninski grif dovele su nas do zaključka da su Stari trsi od Koraka, vjerojatno, trenutno najbolji hrvatski Pinot Noir.

Images

Nakon Koraka, preselili smo u vinariju Jagunić. Tamo su nas dočekali glavni winemaker, mladi Dominik Jagunić, njegova zaručnica Matea te mlađi brat Martin koji skupa s Dominikom radi u vinariji. Dominik je još 2013. godine, kao mladi vinar s 24 godine preuzeo vinariju od svog oca i napravio pravi zaokret. Počeo je proizvoditi ozbiljna vina, a mnogi za njega kažu da je majstor za macerirana vina i pjenušce. Njegov pjenušac Three Stars - Tri zvijezde u ovom slučaju aludiraju na tri ponajbolja vinograda iz kojih dolazi grožđe za bazno vino “multietničkog sastava”. Naime osim Chardonnaya i Rieslinga, bazu ovog pjenušca čine stare plešivičke sorte (preko njih 15-ak među kojima je i Plavec Žuti) što se najviše ogleda u njegovoj autentičnosti. Tradicionalna šampanjska metoda s optimalnim odležavanjem na kvascima (20 mjeseci) daje ovom vinu ozbiljnost i karakter. Također, kušali smo i Blanc de Blancs koji je više od 30 mjeseci proveo na talogu. Od mirnih vina kušali smo Pinot Sivi, Traminac Crveni i Rizvanac koji su nas oduševili na prvu. Također, Dominik nas je počestio jednom pretpremijerom: top secret vino koje uskoro planira izbaciti na tržište. Da su Jagunić vina - vina s potencijalom i karakterom pokazao nam je Riesling iz ’93. koji je, premda u tercijari, nevjerojatno živahan!

Images

Ono zbog čega Dominika nazivaju doktorom vina su macerati - njegova Amber linija sa trenutno 2 vina - Traminac Crveni Amber i Riesling Amber, koji su apsolutno genijalni. Unatoč vinifikaciji koja često zna maskirati sortnost ovakvih vina, Jagunićeva jantarna vina su iskrena i iznenađujuće sortna! Sljubili smo ih s cigarama uz koje su odlično pasali. Ne možemo ne spomenuti, vrhunsku kuhinju vinarije Jagunić gdje smo uz vina uživali u autohtonim domaćim delicijama. Dominik, Matea i Martin pokazali su nam što znači ogromna plešivička dobrodošlica i u Jagunić vinariji zaista smo se osjećali kao kraljevi. Vratit ćemo se sigurno!

Piše: Martina Mabe Stojišić
Foto: Udruga ljubitelja vina - VINUM