Vinska bajka kod Crvenog jezera

NAJBOLJE SURADNJE HRVATSKE VINSKE SCENE: VINARIJA GRABOVAC I DANIEL ČEČAVAC

Images

Duh i nada su neslomljivi! U vinskom svijetu potraga za vinskim gralom ne prestaje.
Tog toplog zimskog popodneva odlučili smo posjetiti južnu Dalmaciju, i to njeno zaleđe, uz sam bok Crvenog jezera.
Perjanicu vinarstva u tom kraju drži vinarija Grabovac, koja godinama usavršava svoju obiteljski recepturu i podiže ljestvicu, iz godine u godinu, sve više i više.
Prepoznao je to i Daniel Čečavac, osnivač Wine Club Croatia, te odnedavno nositelj Dip WSET titule pri Weinacademy Austria, koji je u suradnji sa istoimenom vinarijom 2019. godine izbacio na tržište jedno veliko vino; Jeka, Riserva, 2016. No, o tome malo kasnije…

Images

Iako smo Daniela posjetili prvog iz razloga što smo Jeku željeli kušati baš u njegovu društvu, priču o tastingu započinjemo vinarijom Grabovac.
Vinarija Grabovac, idealno je smještena na vinogradarski iznimno potentnom području. Obitelj Grabovac vinarstvom se bavi od 1812. godine, a od 90-ih godina 20.st. i na visokoj profesionalnoj razini.
Dočekao nas je Milan Grabovac, koji nas je svojim ugodnim prezentacijskim sposobnostima proveo kroz tasting 12-ak vina te nekoliko mladih vina u povojima.
Započinjemo bijelim pjenušcem kategorije Brut, klasične metode proizvodnje,od sorti Pinot Noir i Pinot Gris, sa nadasve ugodnim kiselinama. Iako je struka vezano uz dalmatinske pjenušce iznimno skeptična, u nekim slučajevima vrijedi uzeti u obzir mikrolokacije na kojima je i više nego moguće proizvoditi pjenušava vina. Za to su se, u ovom slučaju, pobrinuli utjecaj kontinentalne klime i Biokova koje je zakrililo ovaj vinorodni kraj. Dokaz tome je i ph vina koji je iznosio oko 3.1. Osim ovog pjenušca, u opusu ove vinarije su i Brut Rosé te Vintage Selection.

Images

Od svježih bijelih vina, obitelj proizvodi ležernu, ljetnu i zavodljivu Kujundžušu, Pošip Selekciju koji se u potpunosti distancira od svojih južnih srodnika iznimnim kiselinama i klasnom mineralnošću te Sauvignon blanc.
Kod zrelih bijelih vina susrećem Viognier Riservu, Chardonnay Riservu, Kujundžušu Riserva te jednu zanimljivom kupažu Kujudžuše, Pošipa, Žilavke, Chardonnaya i Sauvignon Blanca; Draga Riserva.
Kao najelegantniji primjerak istaknula bih Chardonnay iz 2019. godine sa aromama jabuke, limuna, brioša, breskve, orašastih plodova, planinskog sira i sjajno sljubljenih nota drveta. U ovom srazu svježeg i odležanog chard-a balans je iznimno dobro pogođen i ovo vino je dobro za trenutno uživanje, no nećete pogriješiti ni ako ga zaboravite na 10-ak godina u arhivi.

Images

Jantarno vino od Kujundžuše macerirane 25 dana, dio je ponude vinarije i vrlo je atraktivno, te me je ostavilo u razmišljanju; s kojom hranom bih sjedinila ovo vino? U svakom slučaju iznimno kompleksno i aromatski bogato vino.

Pomalo, došli smo i do crnih vina ove vinarije, a to je ono što je mene osobno, najviše oduševilo. Ne znam o čemu bih pisala prije, o Modrom Jezeru, Syrahu, Trnjaku , Tribidragu ili Vrancu. Grabovci razlikuju bazna, Selekciju i Riserva vina, a tri crvena vina najvišeg ranga, u njihovoj vinskoj karti su Modro jezero Riserva, Vranac Riserva i Jeka, no ja bih se osvrnula na Trnjak Riservu kao nešto što je definitivno oduzelo moju pozornost. Iznimno bogata aromatika u kojoj se naziru arome borovnice, crnog ribizla, višnje, šumskog tla, svježeg duhana, crne čokolade i zarobljenog daška planinskog zraka okupirali su moje nepce, dok su razigrani tanini, nimalo divlje naravi učinili gutljaj ovog vina užitkom. Vjerujem da će u najkvalitetnijim godinama, upravo od ove sorte Grabovci praviti svoja najbolja vina.

Obitelj Grabovac proizvodi i desertno vino sa svojih 100-ak grama neprovrelog šećera i to metodom Passito od Viogniera. Zanimljiva kontra Rukatcu juga i divan završetak tastinga. Napravljen u modernoj maniri i ugodnih kiselina te iznimne pitkosti, voljela bih vidjeti ovo desertno vino na vinskim kartama restorana Hrvatske, kao dobar pairing partner desertu ili kao desert sam za sebe.

Izlazimo iz vinarije Grabovac puni dojmova, koje je na nas ostavila ova fina obitelj koja ulaže u kvalitetu te ima osvježavajuće i inspirativne poglede na život i budućnost.
U svakoj vinskoj regiji postoje pokretači koji zaslužuju zahvalnost ostalih kolega jer su im utrli put, te su se na njihovim leđima lomila koplja. U ovom dijelu Hrvatske to je vinarija Grabovac kojoj ćemo se zasigurno vratiti na kušanje vina novih berbi.

Images

No neću vas ostavili na cjedilu i ne podijeliti priču o velikom vinu sa početka.
Jeka Riserva, berbe 2016. Napravljena je u limitiranoj, numeriranoj ediciji od 933 Standard boce i 98 Magnum boca. Nastala je kao plod suradnje vinarije Grabovac i Danijela Čečevca, a u ovo vino je uloženo mnogo znanja, truda i novaca. Enolozi i stručnjaci zaduženi za vinifikaciju su Daniel Čečavac, Nikola Grabovac i Milan Grabovac, pod dirigentskom palicom glavnog enologa Mislava Maršića.

Etiketa profinjenog stila daje naslutiti što se skriva u boci, a samo ime Jeka, jedno je od najelegantnijih i najbolje odabranih imena za vino u Hrvatskoj.

Već duže vrijeme svjedoci smo totalne neinventivnosti u biranju imena, na hrvatskoj vinskoj sceni. Potpuno je jasno kako se svi ponose obiteljskim prezimenom i naravno da ono treba i zaslužuje mjesto na boci, no pozdravljam princip iskoraka od starog modela.
Iako je do imena došlo slučajno i na pomalo šaljiv način, nadam se da mi tvorci ovog vina neće zamjeriti ako pokušam dati svoju analogiju i razmišljanja o imenu ovog vina.
Ime Jeka može poslužiti kao simbolika u kojoj se odjek stalno ponavlja, baš kao dobar aftertaste u vinu, kojem aroma traje, i traje, i traje… Jeka dolazi od grčke riječi ἠϰώ (eho), a mit nam govori o prelijepoj nimfi Eho, koja je očaravala muškarce svojom ljepotom i plesom. Baš kao i nimfa Eho, vino Jeka očarava svoje kušače zavodljivim mirisom i aromatikom.

Images

Jeku čini kombinacija morske i kopnene Dalmacije, a u sortama to su Plavac sa Dingača, Plavac iz Svete Nedilje i Vranac iz Vučje Drage. Vinifikacija svih dijelova je odrađena zasebno, a finalni blend je dobiven naknadno.
Vino je odležavano 24 mjeseca u finim francuskim 225-litarskim bačvama, te još 12 mjeseci u boci.
Vino pretočeno u čašu daje čarobnu rubin boju sa purpurnim odsjajima. Na prvu iz čaše nenametljivo izviru arome crvenog i crnog voća, ali uz pratnju zemljanih aroma, svježeg duhana, fine kože i hrasta s decentnim natruhama vanilije.
Kušam prvi zalogaj ove mirisne esencije, a niz grlo mi se slijeva cijelo bogatstvo borovnice, crnih višanja, tamne čokolade, kože i sandalovine, dok aromatika drveta i nježni svilenkasti tanini potiču moje nepce na još.
Fenomenalne kiseline postignute su savršenim dnevno noćnim amplitudama u temperaturi, prilikom sezone sazrijevanja grožđa.
Vinski gral sa početka priče je vino koje je nježno prema nepcu, a opet moćno u aromama. Ono je ugodnih i postojanih tanina, a opet nimalo divljih i neobuzdanih. Vinski gral ima visoke kiseline, ali opet nježno uklopljene u vinsku strukturu. Alkoholi vinskog grala su ugodni i topli, a opet ne previše naglašeni, dok bogatstvo primarnih, u trenucima kada su već nastupile tercijarne arome, govori da smo na tragu velikog vina. Savršeno nam je jasno da ovo vino u svim kategorijama zadovoljava i najistančanija nepca.
Za kraj, ostaje nam još, taj fenomenalni završetak koji traje duuuuuuugo na nepcu i govori nam u maniri jeke: „Još, još, još…“.

Već unaprijed, veselim se novoj Jeki iz 2019.-te, koju Daniel ovog puta radi u suradnji sa malom vinarijom Gašpar koja se predstavlja tržištu sa filozofijom pravih i istinskih vignerona. Čujem da će Jeka doživjeti i redizajn, a spominju se i neke nove sorte, poput Trnjaka…
S obzirom da znam kako je upravo Trnjak jedno od polja Danielove ekspertize, veselim se kušanju nove berbe i novim uzbuđenjima za nepce, a Jeki i njenim nasljednicima želim blistavu budućnost na inozemnim tržištima, na koja ne sumnjam da će dospjeti.

Piše: Manuela Plohl
Foto: Julio Frangen, Vinarija Grabovac, D. Čečavac & M. Plohl