Vinska fantazija u Pijemontu

PRVO INTERNACIONALNO VINSKO PUTOVANJE UDRUGE VINUM

Images

Putovanje osmišljeno za vinske putnike udruge Vinum i prijatelje Vinuma… Očekivali smo puno, zahtjevna smo klijentela, a dobili smo i više od očekivanja. Pijemont regija u sjeverozapadnom dijelu talijanske čizme, regija gastronomskih užitaka, gdje bijeli tartuf čini neophodan dio obroka, a lješnjaci se ne stavljaju samo u deserte. Regija pejzaža u tipičnoj pijemontskoj izmaglici, koji oduzimaju dah i tjeraju posjetitelje da ovjekovječe te trenutke na svojim fotografijama. Regija vina, prvenstveno Nebbiola, ali i Barbere, Dolcetta, Moscata, Cortese-a i mnogih drugih.

Najviše vremena izdvojili smo na subregiju Barolo i već prvi dan posjetili jednu od najzanimljivijih vinarija: Massolino lociranu u jednoj od ponajboljih vinogradarskih pozicija Barola: Serralunga d'Albi. Kuća Massolino je tradicionalist po pitanju proizvodnje Barolo vina, kako u procesu vinifikacije, tako i što se tiče upotrebe slavonskoj hrasta u postupku odležavanja. Kuća izbacuje na tržište 11 etiketa: od klasičnog Barola, preko Barbere, i Nebbiola klasificiranog kao Langhe, slavnog Moscata d'Asti, Chardonnaya i single vineyard Barola sa raznih mikrolokacija Seralunga d'Albe, od kojih nas je najviše oduševio Barolo Vigna Rionda Riserva iz 2012.-te. Taj famozni Barolo ima tendenciju dugog odležavanja i prava je šteta načinjati ga prije 15.-te godine starosti. Visoka taničnost i snažni parfemi, odlikuju ovaj nektar uz začinske note u pozadini i izrazitu kompleksnost koja izvire iz svake pore ovog vina.

Images

Sutradan ujutro posjećujemo možda i najtradicionalniju i za nas apsolutnu zvijezdu Barola, kuću Oddero. Također tradicionalisti i također upotrebljavaju slavonski hrast, što nas posebno oduševljava. Izbacuju 13 etiketa na tržište, od Barbere, klasičnog Barola, preko raznoliko odležanih Barola Riservi naravno sa "single vineyard pozicija", do Moscata i Langhe Nebbiola. Perjanice kuće svakako su Barolo Vignarionda Riserva odležan 10 godina, Barolo Brunate sa mikrolokacije La Mora iz 2009-te, Barolo Rocche di Castiglione kao vino loze stare 80 godina i Barolo Bussia Vigna Mondoca Riserva iz 2011.-te, sa mikrolokacije Bussia, Monforte d'Alba, odležano 5 godina kao vino koje je oduševilo nepca i koje se čini kao najbolji omjer dobivenog i uloženogu u smislu kupnje visokokvalitetnog vina (nećemo o cijenama…). Ovo vino svakako valja staviti na odležavanje. Kompleksno, punog tijela, sa izrazitim notama aromatičnog i začinskog bilja, pravi je predstavnik Barola i njegove okusne palete. Iako valja spomenuti i Barberu d'Asti Superiore Nizza, sa apelacije Nizza DOCG, kao izrazito voćno vino sa aromama crvenog voća, koje pruža eksploziju okusa nepcu, a odležano je u hrastovim bačvama oko 18 mjeseci. Ujedno ovo je najbolja Barbera koju je potpisnik ovih redaka kušao u Pijemontu. Euforiju je izazvao dolazak u kušaonicu, legende Barola: Giacoma Oddera, koji je proveo neko vrijeme s nama, te nam srdačno mahao na odlasku s imanja. Pomalo filmska scena, a ostat će u lijepom sječanju svima nama.

Images

Slijedi posjeta vinariji ponešto modernijeg pristupa vinima, iako su se oni predstavili kao tradicionalisti, međutim od pristupa vinifikaciji, preko odležavanja u francuskom hrastu sve upućuje na moderniji pristup. Riječ je o kući Giovanni Rosso (op.a.: ne, nije riječ o bivšem hrvatskom reprezentativnom nogometašu, iako smo ih u vinariji uputili na postojanje istog ). Kuća izbacuje 8 etiketa iz regije Langhe i 2 sicilijanske etikete sa vulkanskog tla Etne. Proizvodnja Nebbiola Lange, Nebbiola iz Barola i Nebbiola sa „grand cru vineyard pozicija“ rezultirala je visokokvalitetnim vinima koja su našu malu grupu malo izbacila iz takta. Naime relativno izražene note francuskog hrasta, koji iako je iznimno dobro izbalansiran nije nam tada toliko godio kao u prijašnjim vinarijama gdje smo osjećali čistu sortnost i tek nijanse drveta u kojem je vino odležavalo.

Vinarija G.D. Vajra, kuća prema kojoj je potpisnik ovih redaka imao predrasude. Sa mišlju kako posjećujemo jednu masovnu i komercijalnu vinariju, došli smo u ovo ogromno zdanje i ugledavši autobus ispred vinarije, pomislili, o ne, upravo to ne želimo. Međutim, predrasude su da se ruše, a moja pogreška nije mogla biti veća. Dočekala nas je kćer Franceska koja nas je majstorskim vodstvom uvela u svijet njihovih vina te nas pridobila zauvijek. Kuća izbacuje čak 16 etiketa: osim uobičajenih klasičnih Barola, Langhe Nebbiolo, Dolcetta, Barbere, Pinot Noira i Moscata, imali smo priliku kušati autohtonu sortu koju su doslovce spasili od izumiranja: Freisu, izvrsna crna sorta koja s obzirom da je srodnik od Nebbiola, ima slične karakteristike kao i on, iako možda ponešto ljubičastije boje i izraženije arome crvenog voća. Probali smo i pjenušavi roze proizveden klasičnom metodom od sorata Nebbiolo i Pinot Noir. Apsolutno sva vina ove kuće oduševila su nas svojom podatnošću, čistim aromama, izraženom sortnošću (iako su odležavali u francuskom hrastu, ovdje nam on nije zasmetao, dapače oplemenio ga je na najbolji mogući način). Kao zvijezde ove vinarije izdvojili bismo Barberu d'Alba Superiore koja je uz onu u vinariji Oddero, rame uz rame u kvaliteti i jedno sasvim posebno vino: Barolo Brico delle Viole koji nosi ime po jednom od najboljih vinograda Barola. Vino koje oduševljava mineralnošću, kiselinama, muškom taničnošću, kompleksnošću i začinskim after tasteom koji traje i traje i traje…

Images

Posjet kantini slavnih i pomalo zloglasnih: Produttori del Barbaresco. Kantina u kojoj možeš kušati samo 3 bazična vina, bez single vineyard pozicija, ostavila nas je pomalo zabezeknute, ali snalažljivi poput nas se uvijek izbore za nešto više, a tako smo se i mi izborili za kušavanje nešto starijih vina zahvaljujući ljubaznosti djelatnika kantine. Produttori su zadruga od 54 vinara koji na području od 250 jutara proizvode najslavnije vino svoje regije: Nebbiolo Barbaresco. Tako smo uz bazična vina probali i vino Barbaresco Ovello iz 2013.-te koje je odležalo 36 mjeseci u velikim hrastovim bačvama i 12 mjeseci u boci, koje nam je pokazalo punu paletu razlika između Barola i Barbaresca. Naime ovo vino je manje tanično, prevladavaju voćne arome, iako u pozadini ima začinskih nota, one nisu toliko izražene kao kod Barola. No pravi favorit bilo je probati Barbaresco Paje iz 2007. Koji nas je naučio kako izgleda odležani Barbaresco više od 10 godina te je potpuno spreman za piće. Ovo vino je sada na svom prirodnom vrhuncu i po našem skromnom mišljenju ne bismo ga odležavali dulje, maksimalno još pet godina.

Ono što je većina ljudi iz grupe čekala bio je posjet kući Bruna Rocce, oca Barbaresca i jedne od najslavnijih vinarija Pijemonta. Vinarija koja je u vodiču Gambero Rosso: Vini d'Italia označena zvjezdicom što znači da im je već više od 10 vina ocjenjeno najvišom ocjenom „3 čaše“ koju se u tom vodiču može dobiti. Dočekala nas je Elena, član obitelji i pružila nam vrlo divnu obiteljski priču o povijesti vinarije i njenim vinima. 10 etiketa izbacuje ova vinarija, a proslavili su se sa svojim Barbarescom Rabaja sa istoimenog vinograda koja plijeni svježinom, ali i suprotstavljenom mineralnošću, pitkošću, toplim alkoholima i divnom taničnošću koja ne ujeda. Odležano u francuskom hrastu, ovo vino iz 2015. je iako još vrlo mlado, već sada pokazalo punu paletu najboljih osobina Barbaresca. No zvijezda ove vinarije za našu grupu svakako je Barbaresco Curra Riserva 2013.-te, zbog koje su mnogi članovi ove vesele družine ispraznili svoje novčanike sa veseljem. Ova kuća proizvodi i zanimljiv Chardonnay, te Barbere iz Albe i Astija, te Dolcetto.

Images

Vinarija Brezza koja se nalazi u historijskom mjestu Barolo regije Barolo, pokazala nam je još jedan tipičan strogi tradicionalistički pristup vinima. Dočekao nas je sam Enzo Brezza i proveo nas kroz povijesne podrume. Čak 13 etiketa izbacuje ova vinarija. Mi smo kušali Barola, Nebiollo Langhe, Dolcetto i Barbere. 2 najzanimljivija vina bila bi definitivno Barbera d'Alba Superiore koja je iznimno cjenovno prihvatljivo vino s obzirom na visoku kvalitetu, te Barolo Riserva Sarmassa Vigna Bricco iz 2011. godine. Ovo već ponešto odležano vino ima fenomenalnu strukturu i izraženu sortnost, u kombinaciji sa paprom, začinima i zemljanim notama. Iako ekonomičnija varijanta Barola Sarmasssa iz 2014. godine, isto je odličan izbor. Iako smo bili uvjereni kako je 2014. godina bila loša u Barolu, razuvjerili su nas s obzirom da je riječ o iznimno velikom broju mikrolokacija i mikroklima te je nemoguće generalizirati.

Images

Posljednja vinarija koju smo posjetili bila je vinarija Braida, u subregiji Asti, a izbacuju 13 etikata na tržište. Vinarija impozantnog izgleda i veličine, vinarija koju posjećuju najveće zvijezde, vinarija koju je osnovao Giacomo Bologna, otac Barbere. Izuzev Barbere ovdje se može probati i Grignolino, Brachetto, naravno Moscato, Chardonnay i Nascetta. Zvijezde podruma su Bricco della Bigotta i Bricco dell' Uccellone, a oboje smo probali iz 2016. godine. Voćne arome, sa profinjenim toplim alkoholima, divne kiseline i nenametljiva taničnost čine ovo vino divnim vinom za kupnju uz želju za odležavanjem, no nismo skloni Barberu odležavati dugo, nego čak upola kraće od Barola.

Images

Mnogo izvrsnih vinarija ostalo je neposjećeno što zbog neprimanja posjeta (Giacomo Conterno, Aldo Conterno, Bruno Giacosa…), što zbog previsoke cijene posjeta vinariji (Gaja…) ili zbog prenapučenog rasporeda. Ostaje nam za vjerovati kako ćemo se vratiti i posjetiti mnoge divne vinarije koje nismo stigli obuhvatiti ovim posjetom. Pijemont je iznimno skupa regija, ali opravdava visoku cijenu svojih vina, premium kvalitetom, vrhunskom gastronomijom i predivnim krajolicima.

Piše: Manuela Plohl
Foto: Udruga ljubitelja vina - VINUM