Predstavništvo udruge Vinum u posjeti Vinistri 2018

Images

Već godinama izvrsno posjećena i razvikana Vinistra i ove godine privukla je veliki broj vinoljubaca, kako profesionalaca, tako i amatera. Udruga Vinum uzela si je za zadatak, upoznati se sa nekim novim vinarima i njihovim vinima, ostvariti dobre kontakte i dogovoriti eventualna gostovanja nekih vinara u Zadru. No nekoliko rečenica o vinima koja su nas uspjela impresionirati.

Što se tiče bijelih vina, titulu šampiona u kategoriji mladih malvazija odnijela je vinarija Marian Arman sa svojom Malvazijom istarskom Gcru iz 2017. Ujedno je upravo ovo vino imalo najveći broj bodova od svih vina na Vinistri. Iznimno profinjeno vino, sa vrhunske lokacije i naš je favorit malvazija uopće. Vjerujemo kako ovaj uspjeh nije neočekivan, s obzirom da su mnoga vina ove vinarije u samom vrhu hrvatske proizvodnje vina.

Images

Simpatični garažist Giulio Ferenac osim što je osvajao posjetitelje štanda širokim osmjehom ponio je i titulu šampiona u kategoriji zrelih malvazija sa Malvazijom iz 2016. Iako je ta malvazija odnijela svu slavu, nismo se mogli oteti dojmu kako je njegov Chardonnay možda podjednako zanimljivo vino kao i malvazija.

Images

O Vinima Fakin ne treba puno pričati. Već vrlo dobro poznata iako mlada vinarija, koja kroči svijetom ozbiljnih vina i pretendira također na svjetsko tržište. Probija se isključivo kvalitetom, trudom i marljivošću. Ovog puta osvojila je titulu šampiona u kategoriji mladih terana sa svojim sada već pomalo slavnim teranom „Il Primo“ iz 2017. Vino koje je najbolji pokazatelj, što teran vinu ima za ponuditi. Ovo vino nas je oduševljavalo i prijašnjih godina tako da nas titula šampiona nije iznenadila.

Vina Dobrovac su pak osvojila šampionat u kategoriji zrelih terana sa svojim vinom „Fuga“ iz 2015. Vino iz barrique-a kojeg će mase voljeti, posebice zbog izraženih voćnih nota sa primjesama vanilije. Zadali smo si novi zadatak, isprobati ostala vina ove zanimljive vinarije, koja nam je nažalost slijedom kušanja ostala zadnja, te nismo stigli isprobati njihova ostala vina.

Brojna su vina koja su se također istaknula na ovogodišnjoj Vinistri, posebice oni koji su se našli na korak od šampionata, kao npr. Vina Tomaz sa svojim Teranom Barbarossa iz 2015, koji već godinama pretendira na sam kvalitativni vrh i nameće se kao jedno od najkonstantnijih vina Istre.

Vino ultra poznate vinarije Kozlović, Santa Lucia iz 2015, crna je kupaža i također ga toplo preporučamo kao nezaobilazan repertoar pri kušanju istarskih vina.

Brojna su imena koja bi se ovdje još mogla istaknuti: Vina Deklić sa izvrsnim malvazijama, Vinarija Peršurić sa nenadmašnim pjenušavim vinima, Vina Zigante, Vina Mennghetti, ali i mnogi drugi. U ovom tekstu nismo se osvrtali na izvrsna vina iz susjedne Slovenije, posebice njihova vina sorte Refošk koja zaslužuju posebnu pažnju i posebni članak, jer susjedi rade izvrstan posao u vinskom svijetu. Ugodno iznenađenje izložbenog dijela Vinistre bili su i štandovi sa izlagačima iz Austrije poput odličnih vinarija Hillinger i Schloss Gobelsburg, koji pokazuju fenomenalnu harmoniju vina sa sjevera. Ujedno nude zanimljiv kontrapogled na osvježavajuća vina iz hladnijih klima.

Images

Vinistra je definitivno izvrsno organizirana i MUST SEE manifestacija koju toplo preporučujemo svima sljedeće godine!

Piše: Manuela Plohl
Foto: Udruga ljubitelja vina - VINUM