Tre Bicchieri wine tasting na sajmu VinItaly

PONAJBOLJA VINA SVIJETA NAMA NA DLANU

Images

Završen je ovogodišnji VinItaly, međunarodni vinski sajam koji se održao od 07. travnja do 10. travnja 2019. u Veroni po 54.-ti puta. Verona fiera domaćin je najveće vinske manifestacije na svijetu. Ovo je ujedno mjesto gdje se može kušati najveći broj uzoraka na jednom mjestu. Oko 4 500 izlagača predstavlja svoje proizvode na ovom sajmu, kojeg posjećuju ljudi iz cijelog svijeta. Samo prošle godine, VinItaly je posjetilo više od 120 000 ljudi.

Isto tako reprezenativan podatak je o više od 400 evenata koji su se održali u ova 4 dana sajma, no najznačajniji i najpoželjniji bio je Tre Bicchieri wine tasting na kojem je ove godine bilo moguće kušati čak 258 vina nagrađenih najvišom nagradom „3 Bicchieri“. To iznimno priznanje moguće je dobiti u najprestižnijem vinskom vodiču talijanskih vina: Gambero Rosso koji je suorganizator ovog eventa.

Na Trebicchieri wine tasting moguće je doći samo sa pozivnicom, a broj posjetitelja je ograničen. Udruga Vinum prisustvovala je sa nekoliko članova.

Images

Tre Bicchieri wine tasting održao se prvog dana VinItaly sajma od 11:30 do 16:30 sati. Sve regije Italije bile su zastupljene sa svojim najboljim vinima no najveći broj vina dolazi ipak iz regije Toscana. Čak 52 vina pristižu iz Toskane, a po brojnosti očekivano slijedi, Piemonte sa 29 vina.

Postavlja se pitanje kako od 258 vina sa različitih terroira i klima odabrati najbolje? Nikako, to je nemoguće i svako od ovih vina se našlo ovdje upravo zbog svojih specifičnosti i kvalitete u maniri najboljih vina svojih regija. Može se pričati samo o najvećem utjecaju, kojeg su na nas ostavila određena vina.

Valjalo bi krenuti od Toskane kojoj smo i prvoj pristupili glede kušanja. Casanova Di Neri ostavila je bez sumnje na nas najveći dojam sa Brunello di Montalcino Tenuta Nuova '13., a tu su i Mastrojanni sa Brunello di Montalcino V. Loreto '13., te Brunello di Montalcino Duelecci Ovest Riserva '12 (Tenuta di Sesta). Arome bobičastog voća isprepletene s aromama tara, kave, kože i vanilije, u ovim su vinima bile najprofinjenije izbalansirane. Topli alkoholi, visoka taničnost koja ne stišće nepce agresivno, već ga nježno prožima te voćni parfem tako tipičan za Sangiovese, koji iskače iz čaše, zarobili su našu pozornost.

Images

I Sodi di San Niccolo '14 (Castellare di Castellina), iako iz ponešto lošijeg godišta maksimalno je iskoristio ono što je mogao od ovog godišta i zasluženo se našao u društvu „Tre Bicchieri vina“, a na našem popisu se pronašao kao vino izrazite pitkosti. Riječ je o kupaži 85% Sangioveto i 15% Malvasia Nera, a spada u kategoriju vina koja bi se savršeno složila uz dnevne gastro kombinacije, s obzirom da vino nije opterećeno taninima, kiseline su visoke, a aromatičnost se kreće u smjeru ležernog ljetnog voćnog vina.

Što se tiče supetuskanaca, Sassicaia je ovdje vodila glavnu riječ. Iako se svakih sat vremena otvarala samo jedna butelja Sassicaia-e (op.a. čitaj najboljeg vina svijeta prema Parkeru), što nije bilo dostatno za sve prisutne. Zahvaljujujući strpljivim posjetiteljima iz naše male grupe (čitaj: Martini… Hvala Martina), uspjeli smo se izboriti za svoju dozu. Bolgheri Sassicaia '15 (Tenuta San Guido) je divno, voćno vino izrazite aromatike višnje i borovnice pri udisaju, dok nepce pruža čitavu rapsodiju okusa vanilije, crnog bobičastog voća, cedra, laganih paprenih nota i arome višnje. Izrazita pitkost i svileni no itekako prisutni tanini uobličuju ovo vino koje se pije samo u izuzetnim situacijama, a na tržištu je rijetko dobavljivo. Ako ga i uspijete dobaviti, njegove cijene na tržištu već sada prelaze nekoliko stotina eura sve do restoranskih cijena od nekoliko tisuća eura. Od 1985. godine, ovakvog godišta Sassicaia nije imala te će se ovo vino uskoro moći pronaći samo u ponajboljim svjetskim arhivama.

Images

Ostavši pri introduciranim sortama Toskane, valja istaknuti Duemani iz '15, Cabernet Franc koji oduševljava kompleksnošću aroma i decentnim stilom koji je nošen mediteranskim aromama, a opet vrlo pitak sa taninima koji ugodno uokviruju aromu.

Najtaničnije vino i izrazito kompleksne arome ponudio je Baffonero '16 (Rocca di Frassinello). 100% merlot kojeg je prava šteta otvoriti prije odležanih 15-ak godina, a s obzirom na kiseline, tanine i aromatiku, ima i mnogo veći potencijal odležavanja. Ovo vino je TOP odabir za vinsku arhivu!

Regija Puglia je predstavljena sa svega 12 vina od čega bih ponajviše izdojila famozni Primitivo di Manduria Sessantanni '15. Stvoren za ljubitelje južnjačkih zrelih vina. Potječe od 60 godina starih loza primitiva sa crvene tople zemlje, te ručno branih zrelih grozdova, a upravo takvi su mu i okusi na nepcu: zrela višnja i trešnja isprepletena sa aromama vanilije i kave.

Images

Regiji Marche posvetili smo dužnu pažnju kroz tasting Verdicchia i to: di Matelica i dei Castelli di Jesi. Od 15 predstavljenih vina, ponajviše užitka donio nam je Castelli di Jesi Verdicchio Classico San Sisto Riserva '16 (Tenute San Sisto). Uz neočekivanu svježinu ove divne bijele sorte prisutne su i kremozne arome badema i pamuka. Zlaćane boje talasaju po stjenkama čaše, a mirisi nenametljivo i profinjeno unose svježinu dunja i citrusa.

Potpuno neopravdano, ne nabrajamo par krasnih vina Sicilije kojih je bilo ukupno 15 komada, međutim najbombastičnija vina sa Sicilije za nas bila su Etna Rosso Vign. Monte Gorna Riserva '12. ( Cantine Nicosia) i Faro '16 (Le Casematte).

Images

Sardinija i Calabria zastupljene su sa po 4 vina, Basilicata i Valle d'Aosta sa po 2, Campania sa 16, Molise i Liguria sa po jednim vinom, Abruzzo sa 10 vina, Lazio i Trentino sa 5, Umbria sa 8, Emilia Romagna sa 7, Friuli Venezia Giulia sa 16, Veneto sa 25 vina, Alto Adige sa 12, Lombardia sa 17.

Piemonte smo kušali nažalost tek pred sam kraj i možda smo ponajmanje vremena ostavili za kušanje ove vinske kraljevine. Ponajviše nam se svidio Barolo Sottocastello di Novelo '13 (Ca' Viola), koje je u svojoj čistoj punini očaralo naša nepca, a izraženim parfemom upotpunio doživljaj. Potrebu za ponešto voćnijim aromama zadovoljio je Barbaresco Albesani Santo Stefano Riserva '13. (Castello di Neive).

Slatka vina kušali smo tek na kraju ovog vinskog niza, a u našem odabiru uvjerljivo je slavio Piemonte Moscato Passito La Bella Estate '16. (Vite Colte) koji je svoje divne floralne arome podastro pred nama uz decentno istaknute sladore.

Teška srca odvojili smo se od ponajboljih vina svijeta i zakoračili u večernju svakodnevnicu Verone. Raspoloženje se popravilo tek kada smo se prisjetili kako nas sutra čeka kušanje najboljih Brunella, na privatnom tastingu pri „Consorzio del vino Brunello di Montalcino“, no o tome u nekom drugom članku…

Piše: Manuela Plohl
Foto: Udruga ljubitelja vina - VINUM